Nötskolan

Visste du att… 

Pistagenötter växer på träd?

Cashewnötter växer i en frukt som är lik paprika? 

Pistagenötter (Pistacia Vera)

Pistageväxten

Pistage är ett litet träd i familjen sumakväxter som kan bli 10 meter högt!  Frukten är en stenfrukt som innehåller ett avlångt frö.

Botaniskt är den ingen nöt men som livsmedel kallas fröet för pistage, mandel eller pistagenöt. Härstammar från Iran. Dem största producenterna i dagsläget är Iran, USA, Turkiet, Kina och Syrien.

  • Rika på antioxidenter och kalcium
  • Bra för nervsystemet
  • Personer med typ 2-diabetes får lättare att kontrollera sitt blodsocker. 

Valnötter (Juglans Regia)

Växer på träd

Valnöten klassas som trädnöt precis som paranötter, pecannötter, macadamianötter och cashewnötter. 

Valnötsträdet kan bli så högt som 35 meter! Härstammar ursprungligen ifrån Iran och USA men odlas i dagsläget i många länder runtom i världen.

Valnöten är botaniskt sett en stenfrukt. Nöten innehåller ca 60% fett men mest fleromättat fett innehåller även mycket proteiner och järn samt omega 3, vitamin B6 och magnesium. 

Valnöten minskar risken för hjärt och kärl sjukdomar. Ökar hjärnans funktion och därmed främjar minnesförhållandet. 

Har en kolesterol nedsättande effekt.

  • Gott att äta som mellanmål
  • Används vid bakning
  • Används i sallader eller i glassen 

Mandel (Prunus dulcis)

Här ser man mandeln mogna på trädet.

Mandel är ett träd inom plommonsläktet och familjen rosväxter.  Mandelträdet bildar stenfrukter och inuti själva frukten finns ett frö som kallas för mandel. De 3 största producenterna är USA, Spanien och Australien. 

Det är gott och nyttigt att äta mandel! 

Mandeln används till att göra konfektyr, glass, bakverk och till matlagning! Man kan även använda helskalade mandlar eller mandelspån som dekoration på bakverk. Ett förslag är att göra mandelmassa eller marsipan av mandeln. 

För glutenintoleranta kan mandelmjöl vara ett bra alternativ. Mandelmjölk är ett alternativ för de som inte tål laktos.

Cashewnötter (Anacardium occidentale)​

Cashewnöten växer på en frukt som liknar en paprika.

Botaniskt sett är det ett frö men som livsmedel kallas den för nöt. Cashewnöten har ett stort användningsområde och förekommer ofta i asiatiskt matlagning, särskilt i kinesisk och thailändsk mat.
I Indien används nöten istället mycket i såser.
I Sverige används den i musli, sallader, bakverk och desserter.
Den är ändå förmodligen godast som tilltugg!

Cashewnöten växer i tropiska länder och själva nöten växer i en frukt som liknar en paprika.
Själva nöten finns i ett litet cashewformat skal. Att plocka ut den är verkligen en svår process och förklarar det höga priset.
Med tanke på hur mycket man kan göra med den tycker man att den ändå är prisvärd.

  • En snabb energikick utan tillsatt socker!
  • Populäraste tilltugget

Pinjenötter (Pinus Pinea)

Pinjeträd är ett träd inom tallsläktet och familjen tallväxter som växer i Medelhavsområdet.

Trädet kan bli över 20 meter högt. 

Det kan dröja ungefär 25 år innan de får kottar och träden kan bli flera 100 år gamla. Av pinjekottarna får man pinjefrön och ur varje kotte får man ut 20-25 frön. Pinjenötter används i bakverk, sallader och som snacks. I pesto är den en av huvudingredienserna. Vi kallar den för nöt men i själva verket är det ett frö och därför är de ofta lämpliga för nötallergiker.

De ger en mättnadskänsla och därför hjälper de vid viktkontroll. 

  • Hjälper dig sänka kolestrolvärdet
  • Rik på protein och mineraler
  • Huvudingrediens i pesto

 

Macadamianötter(Macadamia)

Macadamia i olika stadien.

Macadamiasläktet är ett växtsläkte med flera arter träd varav två är Macadamia Tetraphylla och Trabbmacodamian-Macadamia Integrifolia. Macadamianötter kommer urspungligen ifrån Australiens östkust. Träden kan bli 7 meter höga och växer bäst i subtropiskt klimat. 

De äts rostade eller som ingrediens i godis, i bakverk eller i olika maträtter. Macadamianötter innehåller hela 76% fett och den största delen är enkelomättat. 

De säljs alltid färdigknäckta eftersom skalet är svårt att knäcka av. Macadmianötter är mycket giftiga för hundar. 

  • Inflammationshämmande
  • Används till hud och hårvårdsprodukter
  • Högt fiberinnehåll
  • Lågt sockerinnehåll
  • Innehåller järn och mineraler.

Jordnötter (Arachis hypogaea)

Vad för typ av bild?

Jordnötter är en art inom familjen ärtväxter. Är egentligen ingen nöt utan den är egentligen en baljväxt. Växten är en ettårig ört upprätt eller vek och blir ca 30 cm hög. Är näringsrik och innehåller 50% fett. Man utvinner matolja utav den. Jordnöten är allergen och bör därför undvikas av personer med denna allergi.  Gott tilltugg efter att nöten antingen rostats eller saltats.

Används vid tillverkning av chilinötter, jordnötsringar och bågar.

Härstammar ifrån Brasilien men de största producenterna idag är Kina, Indien, Nigeria och USA. Jordnöten är en av världens 20 viktigaste näringsväxter. 100g ger ca 23% av RDI(rekommederade dagliga intaget av viktiga näringsämnen.) 

  • Används i asiatisk matlagning
  • Gott tilltugg som rostat eller saltat
  • Tillverkas jordnötssmör och jordnötsmjöl av nöten

Solroskärnor (Helianthusannuus)

Solrosfrön och solrosen

Solroskärnor är en art inom familjen korgblommiga växter och kan bli upp till 3 meter. Har sitt ursprung i södra och sydöstra USA men odlas idag över stora delar av världen varav Ryssland och Ukraina är de största producenterna. 

Förutom solrosfrön kan man framställa solrosolja ifrån kärnan. Innan rolrosorna har slagit ut vänder de sig mot solen under dagen(Så kallad Heliotropism). 

Efter blomning intar de ett fast läge och följer inte längre efter solen. Solrosen odlas för oljeproduktion och solrosfrön används för konsumtion av oss. En särskild variant kan även användas som fågelfrö. 

Oljan används kallpressad som matolja och som varmpressad i fernissa och tvålfabrikation. Det som återstår när oljan pressats ur fröna kallas solroskakor eller solrosfrökakor och används som foder till husdjur. De innehåller fleromättat fett, är rik på zink, vitamin E, magnesium och järn. 

  • Kan användas i din smoothie
  • Gott i sallader
  • Gott i bakverk och bröd

Pumpakärnor (Cucurbita Pepo)

Pumpa kärnor är väldigt nyttiga! 

Är rik på järn, zink, magnesium och har högt innehåll av fleromättat fett. Innehåller antioxidanter i form av E vitamin men de har också A,B,C vitamin.

De kan ätas som de är och används ofta i müsli, sallader och bröd. Det är svårt att med bestämdhet avgöra var kärnorna härstammar ifrån men det mesta tyder på Centralamerika och odlades där för redan 9000(!) år sedan!

  • Rik på linolsyra(Omega 3 och 6)
  • Sänker kolesterolvärdet
  • Skyddar hjärta och kärl
  • Innehåller fytosterol som påvisats minska tillväxten av prostatan. 

Pekannötter (Carya Illioiensis)

Skalen på pekan är jämnare men själva nöten påminner i utseendet mycket om valnöten. Den har en behaglig sötma och är fyllig i smaken och dessutom mycket knaprig! Pekanträdet härstammar ifrån Nordamerika och hos ursprungsbefolkningen (algonkino) betyder namnet pekan ”nöt som måste knäckas med sten”.

Trädet blir ca 50 meter högt. USA står för ungefär 75% av all produktion i världen. 100g kan ge ca 17% RDI(rekommederade dagliga intaget av viktiga näringsämnen.) Har det högsta antioxidantinnehållet än övriga nötter. Enligt forskning kan pekannötter hjälpa till att förebygga hjärt och kärlsjukdomar tack vare dess förmåga att hämma oönskad oxidotion av blodfetter.

  • Gott som mellanmål
  • Gott till glassen
  • Används vid bakelser och konfektyr

Hasselnötter (Corylus avellana)

Hasselnöten växer på träd.

Hassel är oftast en stor mångstammig buske men den kan även bli trädformad. Trädet kan bli upp till 8 meter!

Från blomning till nötmognad åtgår en tid av 5 månader. Hasselns frukt är en typisk nötfrukt med ensamt frö. Välsmakligheten hos nötfröet beror på den fina nötoljan i näringsförrådet. 

De 3 största producenterna är Turkiet, Italien och Georgien där Turkiet är den största producenten och står för 70% av världens produktion. Namnet Avellana betyder ifrån Avella i Italien. 

Botaniskt sett räknas den som en nöt. 

Kan användas i musli, mellanmål och bakverk.

100g hasselnötter kan ge 20% av RDI(rekommederade dagliga intaget av viktiga näringsämnen.) 

  • Rik på fibrer 
  • Innehåller E vitamin(antioxidant)
  • Används i produktion till matolja, lysolja, kosmetika, oljefärger samt tvål. 

Majs (Zea Majs)

Det var faktiskt världsupptäckaren Christofer Columbus som tog majsen till Europa!

Majs är en art i familjen gräs. Majs är en kulturväxt och de vilda släktingarna heter teosint. Det finns tusentals majssorter! Majs odlades redan för 10 000 år sedan i Sydamerika.

Majs är efter vete och ris det viktigaste och mest spridda sädesslaget i världen! Majs innehåller inte gluten och majsmjöl är därför ett bra alternativ till vetemjöl. 

Majs innehåller:

  • Kalcium, järn, zink, magnesium, fosfor kalium, jod och selen
  • Antioxidanten B-karoten

Gojibär (Lycium barbarum)

I Sverige kallas gojibär för Bocktörne och kan odlas som en trädgårdsväxt. Gojibär är en art potatisväxter och förekommer naturligt i centrala Kina.

Bären har använts i den kinesiska läkekonsten länge och även modern forskning har påvisats dess positiva egenskaper.

  • Man sover bättre
  • Stressar mindre
  • Minskar din oro
  • Sänker blodtrycket
  • Sänker kolesterolvärdet
  • Förbättrar blodcirkulationen
  • Får dig att känna dig starkare och få mer energi!

Gojibär innehåller en mycket hög andel antioxidanter och:

  • 18 aminosyror
  • Vitamin A, B1, B2, B6, C och E 
  • Fosfor, järn, zink, selen, koppar och kalcium.

Källa: Wikipedia